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QUESTION PRESENTED 

 

 Under the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct, may a lawyer communicate 

privately with the members of a board of a state agency about their consideration of a regulation 

that would require the lawyer’s client to apply for and obtain a permit?  If the regulation is 

adopted, may the lawyer communicate privately with members of the board about the client’s 

planned permit application?  May the lawyer’s client communicate privately with members of 

the board when the lawyer is prohibited by the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct 

from doing so? 

 

 

STATEMENT OF FACTS 

 

 A state agency is considering a regulation that would institute a permitting process for 

what was previously an unregulated activity.  A lawyer represents a client that is currently 

engaged in the activity but may have difficulty qualifying for a permit under the proposed 

regulation.  The agency’s board will decide whether and in what form to adopt the regulation.  If 

the regulation is adopted, the board would also be the body that would decide whether to grant 

applications for permits.  Any application for such a permit would be acted on as part of a 

contested case in which the permit applicant, the agency, and possibly others would be parties.  

The parties would normally be represented by counsel, and ultimately the permit application 

would be heard and decided by the board. 

 

 

DISCUSSION 

 

Professional Ethics Committee Opinion 587 (May 2009) addressed the application of 

Rule 3.05 of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct to administrative law matters.  

The present opinion further considers certain issues involved in applying Rule 3.05 to 

administrative proceedings.  This Opinion constitutes a clarification and amplification of the 

conclusions set forth in Opinion 587. 

 

Rule 3.05 of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct provides as follows: 

 

“Maintaining Impartiality of Tribunal 

A lawyer shall not: 

(a) seek to influence a tribunal concerning a pending matter by means 

prohibited by law or applicable rules of practice or procedure; 



(b) except as otherwise permitted by law and not prohibited by applicable 

rules of practice or procedure, communicate or cause another to communicate ex 

parte with a tribunal for the purpose of influencing that entity or person 

concerning a pending matter other than: 

(1) in the course of official proceedings in the cause; 

(2) in writing if he promptly delivers a copy of the writing to opposing 

counsel or the adverse party if he is not represented by a lawyer; 

(3) orally upon adequate notice to opposing counsel or to the adverse party 

if he is not represented by a lawyer. 

(c) For purposes of this rule: 

(1) ‘Matter’ has the meanings ascribed by it in Rule 1.10(f) of these Rules; 

(2) A matter is ‘pending’ before a particular tribunal either when that 

entity has been selected to determine the matter or when it is reasonably 

foreseeable that that entity will be so selected.” 

 

Rule 3.05 provides that a lawyer shall not seek to influence a tribunal concerning a 

pending matter by means prohibited by law or applicable rules and that, except as permitted by 

law and not prohibited by applicable rules, a lawyer may not communicate ex parte with a 

tribunal for the purpose of influencing the tribunal concerning a pending matter except in one of 

three limited ways specified in Rule 3.05(b) – in official proceedings, in writing with copies to 

all parties, or orally with adequate notice to all parties.   

 

Rule 3.05(c)(1) defines the term “matter” by reference to Rule 1.10(f).  Rule 1.10(f) 

provides that the term “matter” does not include “regulation-making or rule-making proceedings 

or assignments” but that the term includes the following: 

 

“(1) Any adjudicatory proceeding, application, request for a ruling or other 

determination, contract, claim, controversy, investigation, charge accusation, 

arrest or other similar, particular transaction involving a specific party or parties; 

and 

(2) any other action or transaction covered by the conflict of interest rules 

of the appropriate government agency.” 

 

Rule 3.05(c)(2) specifies that a matter is pending before a tribunal when the tribunal has been 

selected to determine the matter or it is reasonably foreseeable that the tribunal will be so 

selected.  As discussed in more detail in Opinion 587, the agency decision maker (here, the 

members of the state agency’s board ) is the “tribunal” as that term is defined in the Texas 

Disciplinary Rules of Professional Conduct.  For purposes of applying Rule 3.05(b), there is no 

generally applicable law in Texas that permits a lawyer to communicate with an agency’s 

decision maker for the purpose of influencing the outcome of a matter when the matter is 

pending before the agency.  In Vandygriff v. First Savings and Loan Association of Borger, 617 

S.W.2d 669 (Tex. 1981), the Texas Supreme Court considered a case in which non-lawyers had 

ex parte communications with an agency’s decision maker before the filing of a matter.  In that 

case, the court held that the ex parte communications were not prohibited by what is now the 

Texas Administrative Procedure Act.  617 S.W.2d at 672.  That decision, however, did not hold 

that such ex parte communications are affirmatively permitted by applicable Texas law (compare 
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